Ecuador

Ecuador er overordnet set et rigtig fedt land at rejse i – særligt hvis man ikke kan spansk. Der kommer mange turister, så de fleste kan en del engelsk. Vi havde en arrangeret tur som Jysk rejsebureau sat sammensat for os, men vi kan sagtens anbefale at man køber en returbillet til Quito og så drager afsted på egen hånd, hvis man har mod på det.

Rejseform

Vi har set rigtig meget af Ecuador, og kunne faktisk godt have skippet et stop eller to undervejs, og så istedet have haft nogle lidt længere ophold hvert sted. Særligt i byerne Banos, Cuenca og naturligvis også Quito, anbefaler vi at man tilbringer minimum 3-4 dage for at få tid til at opleve byen – er man afsted med små børn, så gerne en et par dage ekstra for at de kan nå at akklimatisere sig og falde til ro. Vores tur var fed – ingen tvivl om det, og vi havde privat transport hele vejen rundt, hvilket også var en stor luksus. Men der er masser af muligheder for busser og billigere transportalternativer til taxaer og minibusser (som vi flere gange blev transporteret i, selvom vi kun var tre!).

Rejseforslag

Skal man opleve Ecuador, så forslår vi følgende:

 • Generelt – husk at mange byer i Ecuador ligger højt, så højdesyge kan være et issue. Måske man lige skal bruge en dag eller to på at vænne sig til dette, hvis man bliver ramt – de sælger coca-te (er lovligt her), som udvider blodkarrene og gør iltoptaget bedre. Personligt oplevede jeg følelsen af åndenød, når jeg skulle sove de første par dage, og var selvfølgelig hurtigt forpustet, men det tilskriver jeg min generelt dårlige form…
 • Quito – tre dage
  Bo i den historiske bydel, her er forholdsvist fredeligt – bortset fra nogle tiggere og sniffere, som dog primært passer sig selv. Igen – pas på med at praje en taxa på gaden. De officielle taxaer har HELT orange nummerplader (ihvertfald i 2017) og der står et kooperativ-navn på siden. Hvis du er i tvivl, så bed hotellet/restauranten booke en.
 • Tena (Amazonas) – tre dage
  Læs mere på vores blog om vores ophold her. Generelt findes der en række hoteller, som ligger ud til floderne og som arrangerer en masse ture ind i regnskoven og rundt. Vi havde nogle fantastiske oplevelser og boede fedt på Casa del Suizo, men det så også halvpebret ud – tjek området ud og skriv med hotellerne, flere af dem arrangerer transporten eller hjælper med vejledninger
 • Banos – fire dage
  Det er bare en hyggelig rolig by oppe i bjergene, så der sker ikke det store i selve byen. Til gengæld er der masser at lave i området omkring. Her er vandfald, vandreruter, en aktiv vulkan (ryger vist ikke for tiden). Og derudover er der masser af action iform af rafting, rapelling ned af vandfald osv. osv.
 • Riobamba – to dage (hvis man ønsker at prøve kræfter med bjergbestigning – ellers skip byen)
  Her går mange af de lokale klædt i traditionelt tøj og om lørdagen er der et hyggeligt marked i byen hvor man kan købe MANGE flotte souvenirs og får nærmest smidt alpaca-tøj, -sjaler mv. i nakken. På markedet er også en hel flok syersker, som man sikkert kan bestille noget ved – vi prøvede ikke, da dette igen nok ville kræve lidt mere end “dos cervezas por favor”
 • Cuenca – tre dage
  Fed historisk bymidte – i kolonialstil og ligesom (åbenbart mange af de andre steder vi besøger på UNESCOs verdensarvsliste). Tag god tid til bare at vandre rundt i gaderne og sug indtrykkende til jer. Ifølge JR var alle museer gratis, men det er en sandhed med modifikationer, for dem vi besøgte ville alle have entre….
 • Guayaquil – stopover hvis I vil til Galapagos, og ellers en dødsyg by…

Galapagos

På Galapagos kan man rejse på to måder, en kombination af disse er svær. Enten rejser man på land (som vi gjorde) og ellers på vand som “krydstogtsturist”. I alle tilfælde skal man dog huske at det koster 20 dollars pr. person (uanset alder), at kunne komme derud fra fastlandet, og 100 dollars for voksne samt 50 dollars for børn (i kontanter!) at komme ind i parken, når man er ankommet.

Som krydstogt
Det er ikke de traditionelle krydstogter, men primært dykkertogter. Vi kunne forstå på det vi hørte, at der er flere dyk dagligt, så hvis ikke dine ører kan holde til dette, så hold dig på land. Krydstogterne er temmelig dyre hvis man bestiller på forhånd, så har du tid (med to-tre dages buffer), kan du med stor fordel tage flyet til Santa Cruz eller San Cristobal, og finde et last-minute-tilbud. Dem er der en del af, og det er væsentligt billigere end at bestille det hele hjemmefra. Det er også muligt at købe last-minute-pladser fra enten Guayaquil eller Quito, men så vil flybilletten derud sandsynligvis være dyrere end hvis den var købt i god tid. Krydstogterne varer typisk 4-7 dage.

Som landkrabbe
Der er fordele og ulemper ved at tage til de to øer (Santa Cruz og San Cristobal). Vi ankom til San Cristobal som virkede lidt forladt og virkelig sæsonpræget (vi ankom i “skuldersæsonen”). Dog var man på en eller anden måde tættere på naturen og oplevelserne virkede mere ægte.
Santa Cruz ligger derimod midt i Galapagos og man har her mulighed for at komme ud til de andre beboede øer uden først at skulle til Santa Cruz. Man skal dog huske at lufthavnen på San Cristobal nærmest ligger i gåafstand fra byen (særligt hvis ikke man har store tunge kufferter med), mens man på Santa Cruz skal med bus, så sejle over en kanal og så med bus/taxa i en times tid inden man kommer til hovedbyen.

Rejseplan (som landkrabbe)

Vi foreslår at man tilbringer minimum 8-10 dage på Galapagos (2-3 øer)

 • Santa Cruz – tre-fem dage (ankomst og afrejsested)
  Der er muligheder for endagsture primært dykkerture, men også snorkelture. Tjek de forskellige firmaer, de sejler forskellige steder hen. Prisen pr. person er ca. 150-200 dollar for en endagstur. Ellers kan man tage ud og besøge strande, vandre etc. på øen på egen hånd.
 • San Cristobal – to-tre dage
  Det er muligt at tage en endagstur fra Santa Cruz, hvis man bare vil besøge skildpaddecenteret, som er noget mere autentisk end Charles Darwin Research Center hvis I spørger os. Ellers er der nogle flotte vandreruter og muligt at svømme med skildpadder, hvilket er fedt hver gang 🙂
 • Isabela – to dage
  Vi nåede ikke derud, men det er her der er skildpadder og vulkaner, så det skulle også være et besøg værd. Og hey – I har betalt 120 dollar pr. næse, så det er med at få oplevet noget når nu I er kommet så langt…