Panama

Vi var tre steder i Panama: Panama City, Santa Fe og San Blas (Guna yala-selvstyreområdet).

Læs mere om tips under afsnittet Generelt

Generelt

Overordnet set, synes vi at Panama er et fedt land at rejse i, ret overset blandt dem vi kender, men ikke desto mindre helt sikkert en oplevelse værd.

Taxaer i Panama City – BRUG DEM IKKE eller i hvert fald, så brug kun dem dit hotel ringer efter. Der er åbenbart talrige eksempler på, at folk bliver rullet i hvad der tilsyneladende er en taxa. Der er ikke nogen regler (der håndhæves ihvertfald) for, om man må male sin bil i taxafarver og så tage på “togt”.

Vi fik fortalt at de officielle taxaer i byen har orange nummerplader, men disse skulle heller ikke være 100% sikre. Vi brugte istedet UBER, som virkede upåklageligt og som var møgbilligt. Køb et SIM-kort i lufthavnen og så igang med at bestille en vogn.

Taxabedragernes togter går ud på, at man enten kører sin(e) passagerer hen et sted, og forsøger at rulle dem der, alternativt er der liiiige nogle andre som også gerne vil med, og der er jo plads i bilen. – Disse andre er så ikke nødvendigvis så fremmede som chaufføren giver udtryk for, så de bliver måske hurtigt enige om at du ikke har så meget brug for det kamera, du sidder med eller den pung du har i din lomme.

Der er også tricket med at give dig falske sedler retur, eller ombytte din seddel med en falsk og returnere den og bede om en mindre osv osv osv.

I de andre byer (udenfor Panama City) skulle der ikke være problemer – heldigt nok, for der kører der heller ikke UBER-biler rundt 🙂

Vi blev advaret af stort set alle om disse taxaer, så vi kan ikke sige det nok gange – Gør det ikke!

San Blas (Guna Yala)

San Blas var virkelig en flok paradis-øer ude i midten af ingenting. Vi havde ikke hørt meget om disse øer, før vi ved et tilfælde faldt over dem på AirBnb. Vi sad og kiggede efter sjove og spændende steder i Panama, hvor vi måske kunne rende ind i nogle interessante mennesker/kulturer og det må man sige at vi fandt.

Gå på AirBnb og søg på “San Blas”, her er to-tre steder (da denne artikel blev skrevet) her herunder er det, vi boede på. Billederne lyver ikke!

Vi fandt efterfølgende ud af (da vi ankom til Panama City) at der er adskillige bureauer og lignende, som arrangerer ture derud. Priserne kan virke høje, men man skal have in mente at alle måltider som regel indgår i prisen. Der er ikke meget at bruge penge på derude, så budgettet løber næppe løbsk efter ankomsten.

Vi vil dog råde jer til at huske følgende:

  1. Medbring vand – minimum 2 liter pr. person pr. dag
  2. Medbring toiletpapir
  3. Medbring desinficerende gel til hænderne (eller håndsæbe)
  4. Medbring snacks til hele opholdet (der bliver kun serveret tre måltider om dagen og der er IKKE et menukort – står den på blæksprutter, så spiser man blæksprutter)
  5. Lad alt uundværligt elektronik (læs kamera) op INDEN afrejse – har man en drone med, så er det også under uundværlig elektronikkategorien 😛
    En batteribank kan også være god at have med
  6. Der er øl og sodavand de fleste steder, så undlad at medbringe dette – er I i tvivl, så spørg værten om de har – vi købte øl 2 dollar pr. dåse og colaer for 1,5
  7. Medbring snorkel og maske. Der er ikke så meget at lave, andet end at slappe af og nyde livet – derfor er der masser af tid til en svømmetur rundt langs øerne
  8. Der er et indgangsbeløb til Guna Yala-området, betaling for sejlads til øen og transport fra og til Panama City, som ofte IKKE er indregnet og som heller ikke er helt billigt. Undersøg hvad de aktuelle priser er hos vært/arrangør inden afrejse.

 

Santa Fe (gælder sikkert også andre mindre byer i Panama)

Vi ankom til Santa Fe, efter at have taget et par busser fra Panama City. Generelt foregår rigtig meget rejseaktivitet i Syd- og Mellemamerika via busser. Det kan virke lidt anstrengende, fordi det på papiret måske tager længere tid end med fly, men det giver en del fordele, f.eks. ift. bagagens vægt osv. Samtidig skal man ikke dukke op et par timer før afgang, som det er tilfældet med fly – og bussen stopper ofte midt i byen, og ikke 30-40 km udenfor, som et fly som regel gør. Der kan altså hurtigt lægges tre timer til en flyvetur, når den skal sammenlignes med bus.

Anyhur – tilbage til emnet. Vi ankom sent om aftenen og anede ikke hvor vi skulle hen – vi havde booket et hotel, som lå lidt udenfor byen. Heldigvis var buschaufføren flink og kørte os hen til hotellet for et par ekstra dollars.

Santa Fe er, ligesom en del andre mindre byer i Panama, drevet af et kooperativ. Det skal forstås således, at den lokale købmand er ejet af kooperativet, det er den lokale restaurant også osv. Det er vældig hyggeligt (og ofte meget fordelagtigt ift. pengepungen). Spiser man ude på den lokale restaurant, kan man vælge dagens ret, som så ikke koster mange penge – de lokale kaffebønder spiser der også til samme pris, og det giver god plads i økonomien til at lave andre ting.

Vi boede som før skrevet, på et mindre hotel i udkanten af byen. Det var nu ikke mere end ti minutters gang fra selve byen, og udsigten over den bagvedliggende dal var helt ubeskrivelig. Ulempen ved hoteller, er at der mangler et køkken – og når man rejser i et år, så kan det godt blive lidt trivielt at spise ude hver aften (især hvis ens kæreste laver super god mad 🙂 ..).

Det lykkedes os dog, at låne lidt bestik fra hotellets restaurant og på den måde smøre en sandwich til frokost nogle af dagene.

Ellers skal man huske, at området kan være ret fugtigt (sæsonafhængigt) og det gør det vanskeligt at få tørret sit tøj – som hotellet ellers var så flinke at vaske for to dollar pr. sæk.

Der er en del hoteller/hostels at vælge imellem i Santa Fe. Vores var til salg, så det er ikke sikkert det hedder det samme i al evighed. Der er også nogle fine vandreruter, masser af lækker kaffe og regn samt små bidende insekter. Vores råd er derfor, tag tynde insektresistente lange bukser med (Fjeldrøv laver en fantastisk G1000 til dette formål) Det havde vi ikke 🙁